Şu kullanıcı olarak giriş yapıldı:
filler@godaddy.com
Şu kullanıcı olarak giriş yapıldı:
filler@godaddy.com
BU ALANDA ÖZEL ÇALIŞAN UZMANIMIZA WHATSAUP'TAN KOLAYCA ULAŞABİLİRSİNİZ.
Hürriyet, Eski Edirne Asf. No:34250 no 208, Gaziosmanpaşa/İstanbul, Türkiye
Bağımlılık Danışmanlığı Nedir?
Bağımlılık danışmanlığı bağımlılık ve bağımlılığın yol açtığı sorunlar konusunda kişilere destek sağlayan bir danışmanlık hizmetidir. Bağımlılık danışmanlığında alkol ve madde kaynaklı bağımlılıklarının yanı sıra kumar, oyun, internet gibi davranışsal bağımlılıklara yönelik hizmet sunulmaktadır. Uzmanlar, bağımlılık sorunu yaşayan bireylerin bağımlılıkla ilişkili riskleri, tetikleyicileri, sürdürücü faktörleri ve baş etme stratejileri konusunda destek sunar.
Bağımlılık Danışmanı Ne Yapar?
Empati Psikoloji’de bağımlılık danışmanlığı, bağımlılık sorunu olan bireylerin için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.
Bağımlılık Danışmanlığı Hangi Alanlarda Yapılır?
Bağımlılık Danışmanlığı Nedir?
Bağımlılık danışmanları, alkol, uyuşturucu gibi çeşitli madde kullanımı ve kumar, internet gibi diğer davranışsal bağımlılıklar ve sağlık sorunları olan kişilere hizmet sağlar ve bu hizmetleri koordine eder. Bağımlılık danışmanları bakım sağlama konusunda bütünsel bir yaklaşım benimserler; danışanların kişisel ilişkilerini geliştirmelerine ve bağımlılıklarını veya diğer sorunlarını aileleri ve arkadaşlarıyla sağlıklı ilişki kurmanın yollarını bulmalarına yardımcı olurlar. Danışmanlar, danışanlarla bağımlılıktan dolayı yıpranan profesyonel ilişkileri yeniden inşa etmek ve gerektiğinde kariyerlerini yeniden kurmak için danışanlara hizmet sunar.
Bağımlılık danışmanı ne yapar?
Bağımlılık danışmanlarının çeşitli rolleri vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
Değerlendirme : Bağımlılık danışmanının yeni bir danışanla attığı ilk adım kapsamlı bir değerlendirme yapmaktır. Bu süreç danışanın madde kullanım geçmişini anlamak, bağımlılığın ciddiyetini, değişime hazır olup olmadığınızı, birlikte görülen herhangi bir ruhsal sağlık bozukluğunu belirlemek ve bağımlılığın danışanın hayatı üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Bu kapsamlı değerlendirme, bireyin ihtiyaçlarına göre özel bir tedavi planı oluşturmaya yardımcı olur.
Tedavi planlaması: Bağımlılık danışmanları, ilk değerlendirmeye dayanarak kişiselleştirilmiş tedavi planları geliştirir. Tedavi planları tıbbi bakım (ilaç ve hastane yönetimi gibi), terapi, rehabilitasyon programları, destek grupları ve daha fazlasını içerebilir. Danışmanlar genellikle diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarıyla koordinasyon halinde tedavi planları oluşturur. Her planı ihtiyaçlarınıza ve hedeflerinize uyacak şekilde uyarlarlar. Tedavi planı, danışan iyileşme sürecinde ilerledikçe ve ihtiyaçları değiştikçe gelişen dinamik bir belgedir.
Yönlendirmeler: Bir bağımlılık danışmanı, tedavi planınız için gerekli olabilecek dış kaynaklarla aranızda bir köprü görevi görür. Örneğin, bir danışman sizi bir destek grubuna, tıbbi bakıma veya iş yerleştirme hizmetlerine yönlendirebilir.
Müdahale: Bir danışman, birisinin kendi hayatını veya başkalarının hayatını tehlikeye attığı krizlere müdahale etmek zorunda kalabilir. Ayrıca, bağımlılığı olan bir kişiyi yardım almaya teşvik ederek kriz dışı durumlara da müdahale ederler. Arkadaşlar ve aile üyeleri genellikle kriz dışı müdahaleler talep ederler.
Bireysel Danışmanlık: Bireysel danışmanlık seansları, bir bağımlılık danışmanının işinin temel bir bileşenidir. Bu seanslar, danışanların bağımlılıkla ilgili düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını keşfetmeleri için güvenli ve gizli bir ortam sağlar. Danışmanlar, danışanların başa çıkma becerileri geliştirmelerine, altta yatan sorunları ele almalarına ve daha güçlü bir öz yeterlilik duygusu oluşturmalarına yardımcı olmak için bireysel seanslar düzenlerler.
Eğitim ve Önleme: Terapinin ötesinde, bağımlılık danışmanları danışanları bağımlılık, iyileşme ve nüksetme önleme konusunda eğitmede önemli bir rol oynar. Bağımlılığın fizyolojik ve psikolojik yönleri, sağlıklı bir yaşam tarzının önemi ve tetikleyicilerden kaçınma ve istekleri yönetme stratejileri hakkında bilgi sağlarlar. Önleme çalışmaları ayrıca danışmanların madde bağımlılığı konusunda farkındalık yaratmak ve sağlıklı davranışları teşvik etmek için atölyeler ve bilgilendirme programları düzenleyebileceği topluluğa da yayılabilir.
Danışmanlık Nasıl İşler?
Madde kullanım danışmanlığı süreci diğer terapi türlerine benzerdir. İlk olarak, her ikisi de bir danışmanın ve bir bireyin sohbet yoluyla güvenli bir ilişki kurmasını, bireylerin maddelerle ilgili deneyimlerini öğrenmesini, hedeflerini anlamasını ve bu hedeflere ulaşmaya yardımcı olacak bir eylem planı geliştirmesini içerir. Hem bağımlılık danışmanlığı hem de terapi, aile ve arkadaşlarla yeniden bağlantı kurarak veya akran desteği ağı oluşturarak iyileşme sürecinde sağlıklı ilişkiler kurmayı öğrenmeye yardımcı olur .
Herkesin farklı ihtiyaçları vardır, bu da danışmanlık sürecinin kişiden kişiye farklı görüneceği anlamına gelir. Yine de, iyileşme odaklı yaşama doğru ilerlemek için güvenli bir yöntem geliştirmek için aynı çerçeveyi kullanır. Danışmanlığın genel refahı iyileştirmek için eğitim ve farklı stratejiler sağlayabileceğini ancak hayatın nasıl yaşanacağına dair tavsiye veya talimat vermediğini, bu nedenle bir seansta ne olacağına dair kararın her zaman bireyin olduğunu belirtmek önemlidir.
Bağımlılık danışmanlığına başlandığında danışman, aile geçmişi, çocukluk deneyimleri, yaşam becerileri geliştirme ve madde kullanımını içeren diğer yaşam deneyimleri gibi konulara odaklanan çeşitli sorular soracaktır. Ayrıca tıbbi geçmişi, ruh sağlığı koşullarını, aile desteğini, ilişki dinamiklerini, nüksetme potansiyelini ve finans veya yasal sistem endişeleri gibi dış stres faktörlerini de gözden geçireceklerdir.
Bu ilk değerlendirmeden sonra, bağımlılık danışmanı bireyin ulaşmak istediği hedefleri ve danışmanın gözlemlediği potansiyel ihtiyaçları tartışmaya başlayacaktır. Tüm bu kavramlar bir araya getirildiğinde, bir bağımlılık tedavi planı oluşturulur. Tedavi planı, tedavi süresince ele alınacak hedeflerin listesidir.
Boyut I: Akut Zehirlenme/Çekilme Potansiyeli
Mevcut veya geçmiş madde kullanım endişelerini ve olası tıbbi tedaviye olan ihtiyacı gözden geçirme. Danışman bunu gerçekleştirebilir, ancak genellikle tıbbi bir sağlayıcıyla tıbbi değerlendirmenin önemli bir unsurudur
Boyut II: Biyomedikal Durumlar ve Komplikasyonlar
Tedaviye bağlı olarak ortaya çıkabilecek olası komplikasyonların ve sağlık geçmişinin gözden geçirilmesi.
Boyut III: Duygusal, Davranışsal ve Bilişsel Koşullar
Ruhsal sağlık geçmişi ihtiyaçlarının gözden geçirilmesi ve yardımcı olacak bir tedavi ekibinin atanması.
Boyut IV: Değişime Hazırlık
Değişim motivasyonlarını ve harekete geçmeye hazır olma durumunu gözden geçirmek, motivasyonu azaltan faktörlerin neler olduğunu anlamayı da içerir
Boyut V: Tekrarlama, Sürekli Kullanım veya Sürekli Sorun Potansiyeli
Potansiyel nüksetme tetikleyicilerinin, mevcut madde kullanımının veya ek dikkat gerektirebilecek diğer endişelerin gözden geçirilmesi.
Boyut VI: Kurtarma/Yaşama Ortamı
Mevcut yaşam durumunun, iyileşme için yaşam ortamının güvenliğinin ve kişinin tedavisini etkileyebilecek diğer potansiyel endişelerin gözden geçirilmesi.
Bu hedefler üzerinde çalışmak genellikle bireysel ve grup terapisi ortamlarında yapılır. Madde kullanımı için grup terapisi en faydalı terapi türlerinden biridir, çünkü olumlu ayık ilişkiler kurma ve aynı zamanda yalnız hissetmeme konusunda en büyük yeteneği sağlar. Çoğu danışman, ele alınacak konuların ve sorunların en iyi karışımını bulmalarına yardımcı olmak için danışanlarıyla bireysel ve grup terapisi yapacaktır.
Bağımlılık danışmanlarının madde bağımlılığıyla mücadele eden kişiler üzerindeki etkisi abartılamaz. Bağımlılığın pençesinden kurtulmak isteyenlere bir can simidi sağlarlar, iyileşme için gerekli rehberlik ve kaynakları sunarlar. Bağımlılığın temel nedenlerini ele alarak ve danışanların daha sağlıklı başa çıkma mekanizmaları geliştirmelerine yardımcı olarak, bağımlılık danışmanları danışanlarının ayıklığa giden yolculuğunda önemli bir rol oynarlar.
Bağımlılık danışmanları ayrıca bağımlılıkla ilişkilendirilen damgayı azaltmak için çalışırlar. Müşterileri, aileleri ve toplulukları bağımlılığın kronik, tedavi edilebilir bir durum olduğu konusunda eğiterek, madde bağımlılığı algısını ahlaki bir başarısızlıktan şefkat ve profesyonel bakım gerektiren tıbbi bir soruna dönüştürmeye yardımcı olurlar.
Daha geniş bir ölçekte, bağımlılık danışmanları toplumlarda madde bağımlılığının yaygınlığını azaltmak için çalışarak halk sağlığına katkıda bulunurlar. Önleme programları, toplumla iletişim ve savunuculuk yoluyla, bireylerin madde kullanım bozuklukları geliştirme olasılığının daha düşük olduğu daha sağlıklı ortamlar yaratmaya yardımcı olurlar.
Danışmanlığa Başlamanın Önemi
Destek bulmak zor olabilir, özellikle de etrafınızda durumlarınızı ve deneyimlerinizi anlayan başkaları olmadığında. Bağımlılık danışmanlığı, madde kullanım bozukluğuyla mücadele eden ve mücadelelerinde yalnız veya kaybolmuş hissedebilecek herkes için faydalıdır. Bakım sağlamaya yardımcı olabilecek ve erken iyileşmenin stresini azaltmaya yardımcı olmak için olası seçenekler sunabilecek doğrudan bir destek hattına sahip olmak, uzun vadeli iyileşmeyi sürdürmek için önemli olabilir. Çoğu zaman, yardım almanın en zor kısmı yardım istemektir. Birçok kişi için bu engel, kendileri ile ayıklık arasındaki tek şey olabilir. Neyse ki, son yıllarda bağımlılık alanında farkındalık çalışmalarının artması ve internetin yaygınlaşmasıyla online terapilerin mekan sorununu ortadan kaldırmasıyla birçok insanın bağımlılık danışmanlığına erişimini büyük ölçüde kolaylaştırdı. Ancak tüm bunlara rağmen bağımlılık alanında uzmanlaşmış profesyonellerin sayısının az bağımlılık hastalığına yakalanmış insan sayısının fazla olması alanın başlıca sorundur.
Kimler Bağımlılık Danışmanlığı Yapabilir?
Bağımlılık danışmanı olmak için öncelikle kişinin tıp, psikoloji, sosyal hizmet, psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanında lisans programını tamamlamalıdır. Bağımlılığı danışmanı olarak bir kariyere yüksek lisans derecesi olmadan başlamak mümkün olsa da lisanstan mezun olmuş uzmanların bağımlılık danışmanlığı ve rehabilitasyon alanında yüksek lisans veya bağımlılık alanında doktora yapmaları uzmanın hizmet kalitesini artırmakta olup özellikle klinik çalışmalarda önem arz etmektedir.
Empati Psikoloji’de bağımlılık danışmanlığı, bağımlılık sorunu olan bireylerin tedavisi için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.
Bağımlılık sadece kişinin kendisini değil aile üyelerini de etkiler. Bağımlılık danışmanları, aile üyelerine bağımlılığı anlamalarına, duygusal destek sağlamalarına ve sağlıklı iletişim becerilerini geliştirmelerine yardımcı olurlar.
Bağımlılık Danışmanlığı Hangi Alanlarda Yapılır?
Alkol Bağımlılığı
Madde Bağımlılığı (kokain, esrar vs.)
Kumar (bahis, piyango, kripto, borsa vb.) Bağımlılığı
İnternet Bağımlılığı
Sosyal Medya Bağımlılığı
Oyun Bağımlılığı
Alışveriş Bağımlılığı
Porno Bağımlılığı
Bağımlılık Durumuna Eşlik Eden Eş Tanılar (depreyon, anksiyete, deheb vs.)
Müşterilerimize değer veriyoruz. Mesai saatleri içinde bizi dilediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz.
Hürriyet, Eski Edirne Asf. No:34250 no 208, Gaziosmanpaşa/İstanbul, Türkiye
Pzt | 09:00 – 17:00 | |
Sal | 09:00 – 17:00 | |
Çar | 09:00 – 17:00 | |
Per | 09:00 – 17:00 | |
Cum | 09:00 – 17:00 | |
Cmt | Randevu ile | |
Paz | Randevu ile |
Telif Hakkı © 2025 terapiempati.com - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.